Opleiding opticien, contactlensspecialist, optometrist of orthoptist?
Zoek je naar een opticien, contactlensspecialist, orthoptist of optometrist opleiding in Nederland? Interesse in brillen, monturen, zonnebrillen en brillenglazen? Altijd al willen weten hoe je oogmetingen dient uit te voeren en wat nu juist een lui oog is? Of kijk jij gewoon graag in iemands ogen? Zoek dan niet verder en lees hieronder waar je deze studie kan volgen.
Met een opleiding als opticien, contactlensspecialist, optometrist of orthoptist heb je zo een baan gevonden. Je kan kiezen om te gaan werken bij een optiekzaak, oogkliniek, ziekenhuis, , … of, als je dit ambieert, kan je doorgroeien naar bedrijfsleider, trainer, rayonmanager, vertegenwoordiger van een glasfabrikant, … noem maar op! Of werk je liever niet voor een werkgever? Ook dan kan jij een zelfstandig praktijk starten. Of misschien wel een eigen brillenwinkel?
Met een diploma optometrie op zak mag je er zeker van zijn dat jij jezelf verzekerd van voldoende doorgroeimogelijkheden, opleiding en uitdaging in je loopbaan! Welkom in de wondere wereld van de oogzorg, waar je het mooiste zintuig kan bestuderen!
Be je al afgestudeerd, zoek je een stage als leerling opticien of een leuke vakantiebaan? Kijk dan zeker eens naar de optiek vacatures bij Eye People – JobsInOptiek!
Studeren voor opticien, contactlensspecialist of optometrist?
Wat doet een opticien?
Een opticien is van meerdere markten thuis. Je meet ogen op met speciale oogmeetapparatuur, zorgt dat de brillenwinkel er piekfijn uitziet, je helpt en geeft advies aan klanten, je verkoopt brillen en zonnebrillen, je checkt de laatste brillentrends, enzovoort. Jij zorgt dat jouw klanten de optiekwinkel buiten lopen met een scherpe en frisse blik!
Wat moet je studeren om opticien te worden?
Wil je opticien worden, dan dien je de mbo opleiding opticien niveau 4 mbo te volgen. Je kan de mbo opleiding opticien volgen via beroepsopleidende leerweg (BOL) of via beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Bij de BOL variant ga je vooral naar school en loop je stage. Bij de BBL variant van de opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf en ga je gemiddeld 1 dag naar school.
Waarover leren studenten tijdens deze opleiding (mix van verplichte vakken en keuzevakken)?
- Menselijk oog en lichaam
- Uitvoeren van oogmetingen
- Montuur- en glasadvies
- Hoe je brillenglazen slijpt
- Advies en verkoopgesprekken voeren
- Extra keuzedelen kiezen (keuzevakken) afhankelijk van je interesses en enkele standaardvakken zoals de vakken Nederlands, Engels, rekenen, enzovoort.
Met de kennis die je opdoet tijdens de opleiding opticien (niveau 4) kan jij met gemak een adviserende rol aan zodat een klant met een passende bril of lenzen de winkel uitloopt.
Hieronder kan je ontdekken waar je de studie kan volgen in de variant BOL BBL opleiding. Zo kan jij je mbo opleiding opticien op jouw manier aanvatten en je diploma behalen.
Wat is een mbo-opleiding niveau 4?
Een mbo opleiding niveau 4 heet ook wel een middenkaderopleiding. De toelatingseisen om te starten met deze opleiding zijn dat je minimaal beschikt over één van volgende vooropleidingen:
- Vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg.
- Havo-vwo overgangsbewijs van 3de naar 4de leerjaar.
- Diploma beroepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3)
Past deze opleiding bij jou?
Om te weten of dit beroep en deze mbo opleiding iets voor jou zijn, is er geen betere leerschool dan effectief in de praktijk eens mee te lopen. Ideaal zou zijn dat je vakantiewerk uitvoert bij een optiekbedrijf. In jouw persoonlijkheid zie je wel volgende interesses terugkomen:
- Je kan goed luisteren naar mensen en je geeft graag advies.
- Enige interesse in styling, mode of modebewust zijn gaat je helpen. Naast het verkopen van een bril en glazen en deze monteren ga je aan de hand van de gezichtsvorm het juiste montuur adviseren.
- Je hebt interesse in techniek.
- Je beschikt over enige sociale vaardigheden. Je gaat dag in dag uit met mensen bezig zijn (zowel kinderen, volwassenen als ouderen).
- Enige affiniteit met het vak wiskunde is aangeraden. Weet jij de oplossing van -5 + 2? Ja! Dan ben je al op goede weg!
Waar kan je de mbo opleiding opticien volgen via BOL?
Hieronder kan je een school vinden welke de BOL opleiding opticien (beroepsopleidende leerweg) geeft. Klik op het logo om naar hun webpagina te gaan.
Optiek College
Summa College
Deltion College
Dutch Healthec Academy
Waar kan je de mbo opleiding opticien volgen via BBL
Hieronder kan je een school vinden welke de BBL opleiding opticien (beroepsbegeleidende leerweg) geeft. Vergeet niet dat je via deze weg ook een baan nodig hebt bij een erkend leerbedrijf om toegelaten te worden. Klik op het logo om naar hun webpagina te gaan.
Optiek College
Opticien BBL
OntdekRegio College
Opticien BBL
OntdekSumma College
Opticien BBL
OntdekDeltion College
Opticien BBL
Ontdekda Vinci College
Opticien BBL
OntdekDutch Healthec Academy
Opticien BBL
OntdekGilde Opleidingen
Opticien BBL
OntdekWat na mijn mbo opleiding opticien?
Proficiat, je hebt je mbo niveau 4 diploma behaald! Als je meer over optometrie wenst te weten heb je volgende mogelijkheden om je verder te specialiseren:
- Verder studeren om contactlensspecialist te worden.
- Met deze opleiding kun je doorstromen naar een HBO studie (bachelor) aan de hogeschool Utrecht:
- HBO opleiding optometrie.
- HBO opleiding orthoptie.
Hoe word jij contactlensspecialist en waar kan je dit studeren?
Met je mbo diploma opticien kan je kiezen om je verder te specialiseren tot contactlensspecialist. Tijdens de opleiding tot contactlensspecialist kom je alles te weten over contactlenzen. Harde lenzen, zachte lenzen, nachtlenzen, … Daarnaast leer je hoe je lenzen dient aan te meten, hoe je controles dient uit te voeren …
Waar kan je de opleiding tot contactlensspecialist volgen?
Studenten welke geïnteresseerd zijn in contactlenzen kunnen bij onderstaande organisatie terecht. Klik op het logo om naar de pagina van de aanbieder te gaan en meer over de studie en vakken te weten te komen.
Welke opleiding heb je nodig voor optometrist of orthoptist (hbo opleiding)?
Aan de hogeschool Utrecht kan je een bachelor orthoptie of optometrie volgen. Beide zijn een brede oogzorgopleiding gevuld met theorie en praktijk. De toelatingseisen voor deze hbo bachelor zijn dat je minimaal beschikt over één van volgende diploma’s: havo-, vwo- of mbo niveau 4 diploma. De opleiding optometrie kan je ook in deeltijd studeren. Hou wel rekening dat voor de deeltijd opleiding een beperkt aantal studenten wordt toegelaten. De selectie wordt gedaan aan de hand van 2 rondes:
- In de eerste ronde worden criteria als analytisch vermogen, motivatie, ambitie en de basiskennis van optica en biologie getest.
- In de tweede ronde mag jij je verwachten aan een theorietoets en assessmentronde.
Is een opleiding optometrie of een opleiding orthoptie iets voor jou?
Je hebt interesse in de hbo opleiding orthoptie of hbo opleiding optometrie aan de hogeschool Utrecht? Stel jezelf onderstaande vragen om te weten of het beroep later iets voor jou zal zijn:
- Ben je iemand die (redelijk) gemakkelijk contact legt met mensen? In de meeste beroepen ga je heel veel contact hebben met mensen! Naast je patiënten (kinderen, volwassenen en ouderen) zal je ook een goede samenwerking dienen aangaan met collega optometristen of orthoptisten, huisartsen, oogartsen, internisten, enzovoort.
- Kan jij goed luisteren en vragen stellen? Afhankelijk van jouw luistervaardigheden ga je de beste diagnose kunnen maken en de juiste oplossing aanbieden.
- Als het in de toekomst je ultieme droom is om in een eigen optiekzaak te werken beschik je best ook over:
- Enige commerciële vaardigheden.
- Goed kunnen omgaan met mensen (of mensen aanwerven die dit goed kunnen).
- Interesse in de laatste brillentrends.
- Uiteraard ben jij ook iemand die zorgvuldig en nauwkeurig werkt.
Wat is het verschil tussen een orthoptist en een optometrist?
Wat doet een orthoptist?
In de hbo opleiding orthoptie leer je het diagnosticeren en behandelen van oogafwijkingen zoals een lui oog en scheelzien. Je leert hier welke problemen optreden als de ogen niet goed samenwerken en hoe je dit kan verhelpen. Patiënten met complexe oogafwijkingen verwijst een optometrist door naar een oogarts.
Na het volgen van deze specialistische opleiding kan je met je diploma als orthoptist aan het werk in een oogheelkundig centrum in een ziekenhuis, een instelling voor blinden en slechtzienden, een optiekzaak, zelfstandig werken, …
Wat doet een optometrist?
Een optometrist onderzoekt de gezondheid van het oog (hoge oogdruk, …). Indien nodig zal zij/hij een passend visueel hulpmiddel adviseren zoals een bril of contactlenzen. Afgestudeerde optometristen kunnen na hun studies vlot starten bij diverse organisaties of ervoor kiezen om een eigen praktijk te starten.
Ook met de specialistische opleiding tot optometrist zal je zien dat er meer dan voldoende werkgelegenheid is. Je grootste zorg zal het kiezen zijn van de juiste baan!
Wat ga je leren?
Opleiding Orthoptie
De studie orthoptie is een 4-jarige opleiding waar jij je vaardigheden gaat aanscherpen door de geleerde theoretische kennis in de praktijk te oefenen via diverse stages.
In het eerste jaar van de opleiding leer je hoe je een eenvoudig oogonderzoek kan uitvoeren, hoe gezonde ogen werken en hoe deze samenwerken. Ongeveer de helft van de lessen zijn praktijklessen aangevuld met werkcolleges en hoorcolleges. De basis testen ga je zelf uitvoeren in het eigen oogcentrum.
Tijdens het tweede jaar ga jij je verdiepen in casussen van orthoptische patiënten, hoe je een onderzoek doet en bestudeer je de verschillende vormen van scheelzien. Verder loop je een oogheelkundige stage aan de interne kliniek waar je, onder supervisie van een docent, echte patiënten zal onderzoeken.
Het derde jaar ga je vooral heel wat praktijkervaring opdoen. Je zal 2 keer een half jaar stage lopen in 2 verschillende ziekenhuizen. Je leert vooral het onderbouwen van je keuzes tijdens een behandeling.
Het laatste jaar loop je stage in een ziekenhuis of orthoptische praktijk. Je zal een innovatieve opdracht uitvoeren en je sluit je studie af met de afstudeeropdracht klinisch redeneren. Daarnaast kan je een minor volgen. Je kan kiezen om dit aan de hogeschool Utrecht te doen of een andere hogeschool of universiteit.
Opleiding Optometrist
Tijdens het eerste jaar van de opleiding volg je hetzelfde traject als je medestudenten orthoptie.
Het tweede jaar staat in het teken van diagnoses stellen en de werking van het oog. Op het einde van het jaar kan jij contactlenzen of hulpmiddelen voor slechtzienden aanmeten.
In het derde jaar ga je opdrachten uitvoeren op echte patiënten in het HU GEZOND&WEL. Via een oogheelkundige stage leer je meer over optometrie en oogheelkunde. Verder heb je een halfjaar vrije keuzeruimte om bv. een minor te doen.
Ook in het vierde jaar van de opleiding heb je een halfjaar vrije keuzeruimte. Voor je afstudeeropdracht dien je een artikel te schrijven over een optometrist onderwerp en hou je hier een presentatie over.
Waar kan je een orthoptist of optometrist opleiding volgen?
HBO Orthoptie
Hogeschool Utrecht
Ontdek de opleiding tot OrthoptistHBO Optometrie
Hogeschool Utrecht
Ontdek de opleiding tot OptometristWerk zoeken in de optometrie?
Ben je nog op zoek naar een leuke baan, ben jij je opleiding aan het afronden of overweeg je een nieuw carrière pad? Bekijk dan zeker de vacatures op de website van Eye People – JobsInOptiek om een (meer dan) geschikte baan te vinden bij een leuk bedrijf in de optiekbranche!
Heb je interesse om in de optiek te werken in Vlaanderen of zoek je opleidingen optiek in Vlaanderen? Neem dan een kijkje op de website e-people om daar alles over de opleidingen tot opticien – optometrist of vacatures opticien of vacatures optometrist terug te vinden!