Vacatures Optiek Branche

TAKE
YOUR
TIME

Wat voor bedrijf past bij mij in de optiek branche?

vacature opticien

Inhoud

Als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in de optiekbranche als opticien, optometrist, contactlensspecialist of misschien wel als accountmanager, vraag je je waarschijnlijk af “Wat voor bedrijf past bij mij in de optiek branche”? Moet je solliciteren bij een grote of kleine speler? Wij helpen je graag bij het vinden van het antwoord.

Om meer structuur te bieden, presenteren we hieronder de voor- en nadelen van werken bij een grote keten versus een lokale zelfstandige opticien. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde weergave is en dat dit kan variëren afhankelijk van de dagelijkse leiding en visie. Het geeft echter wel inzicht in waar je beginpunt zou kunnen zijn.

De voordelen van een grote speler in de optiek

vacatures

1. Banen met Financiële zekerheid

Voor professionals is het duidelijk dat er voordelen zijn om deel uit te maken van een grote speler. Grote bedrijven hebben een stabiele inkomensstroom en gevestigde relaties, waardoor werknemers een goed salaris en zekerheid kunnen verwachten, zelfs in onzekere tijden.

Bovendien trekken deze bedrijven gewild talent aan, waardoor werknemers volop groeikansen hebben. Al met al, een aantrekkelijke optie voor elke werkzoekende.

2. Je krijgt meer voordelen en extra’s

Als de winsten groeien, komen er meer secundaire arbeidsvoorwaarden voor werknemers. Dit betekent dat werknemers kunnen genieten van extra comfort op de werkvloer. Dit komt het werken bij grote bedrijven ten goede en maakt het aantrekkelijk voor potentiële werknemers.

3. (Meestal) goed gedefinieerde processen

Dankzij hun uitgebreide ervaring hebben ze de gelegenheid gehad om hun activiteiten te optimaliseren. In de meeste gevallen hebben zij praktische procedures ontwikkeld om alle medewerkers op de hoogte te houden van hun taken en verantwoordelijkheden.

Als jij het beste functioneert in een georganiseerde omgeving, dan zul je hier zeker succesvol zijn!

4. Status

Een baan bij een toonaangevende speler in de optiek is van onschatbare waarde voor elk cv. Dit versterkt uw positie als topexpert in uw vakgebied. De selectieprocedure van deze leidende werkgevers kan uitdagend zijn, maar als u wordt aangenomen, onderstreept dit uw eerder opgedane kennis en vaardigheden met nog meer gewicht.

5. Meer doorgroeimogelijkheden

Het toekennen van een budget voor opleiding en professionele ontwikkeling biedt werknemers uitgebreide trainingen (brillen, contactlenzen, nachtlenzen, aanmeten, klantvriendelijk zijn, …) die anders misschien niet beschikbaar zouden zijn in kleine bedrijven.

Daarnaast zijn er meer netwerkmogelijkheden in dit soort organisaties, wat waardevolle contacten oplevert die je kunnen helpen bij het bereiken van je carrièredoelen. Zo kun je bijvoorbeeld als verkoopmedewerker starten in de optiek en vervolgens doorgroeien tot accountmanager of meer, dankzij het behalen van een diploma in de oogzorg.

Opticiens, optometristen en contactlensspecialisten kunnen hun vaardigheden verbeteren door extra trainingen, die ze mogelijk niet kunnen krijgen bij kleinere bedrijven.

De nadelen van een grote speler in de optiek

vacatures relevante werkervaring

Een baan bij een grote speler kan aantrekkelijke voordelen hebben, maar het is essentieel om ook de mogelijke nadelen te erkennen. Het is van groot belang om zorgvuldig te overwegen welke werkgever het best bij jou en jouw doelen past.

1. Bureaucratie

Hoewel het cruciaal is voor grote organisaties om goed gestructureerde processen te hebben, kan dit het leven van medewerkers bemoeilijken. Het goedkeuren van beslissingen is geen gemakkelijke taak.

Het vereist vaak meerdere goedkeuringen voordat actie kan worden ondernomen, zelfs voor de kleinste verandering. Dit resulteert in extra administratie (weinig flexibel) en vertragingen die niet alleen kostbaar zijn voor de onderneming, maar ook frustrerend voor het personeel.

2. Controleren boven creativiteit?

Wanneer het aankomt op het optimaal benutten van uw sterke punten, is deze omgeving wellicht niet de juiste keuze. Creatieve controle wordt niet gestimuleerd en werknemers worden beperkt door strikte parameters. Dit vermindert mogelijkheden voor innovatie en unieke prestaties.

3. Weinig ruimte om te experimenteren

Zoals eerder vermeld, worden je specifieke taken en verantwoordelijkheden toegewezen. Het is echter geen gemakkelijke taak om hiervan af te wijken. Veel ruimte om te experimenteren hoef je niet te verwachten.

4. Meer interne concurrentie

Werken met getalenteerde mensen rondom jou kan zowel inspirerend als remmend zijn voor jouw interne doorgroeimogelijkheden. Hoewel je veel van hen kan leren, zullen zij ook jouw directe concurrenten zijn bij promoties.

En onderschat vooral de interne politiek niet. Soms kan wie je kent je verder brengen dan wat je weet!

5. Minder transparant

Als werknemer kan het voelen alsof je buitengesloten wordt bij belangrijke beslissingen die invloed hebben op je dagelijks werk. Senior management en C-level executives voeren gesprekken achter gesloten deuren, waardoor niet iedereen toegang heeft tot deze informatie.

Dit kan leiden tot een top-down benadering, waarbij werknemers alleen te horen krijgen wat ze moeten weten (en bepaalde beslissingen totaal niet kunnen plaatsen). Als je meer betrokken wilt zijn bij deze beslissingen, is het belangrijk om te overwegen of je kunt leven met deze beperking.

De voordelen van een kleinere speler in de optiek

vak opticien

Enthousiast geworden om bij een grotere speler aan de slag te gaan? Kijk eerst nog even wat die kleintjes je kunnen aanbieden! Klein is niet synoniem voor minder interessant.

1. Je valt makkelijker op

Op elke gelegenheid kan je laten zien wat je waard bent en welke vaardigheden je in huis hebt. Dit is de ideale omgeving om je talent te laten schitteren en je vaardigheden verder te ontwikkelen. Grijp deze kans om je te onderscheiden van de massa!

Ga verder dan wat er van je wordt gevraagd en wees de persoon die het verschil maakt in het bereiken van succes.

2. Je ziet beter het effect van je werk

Je baan heeft meer te bieden dan alleen het afwerken van bepaalde taken. Jij kunt een belangrijke rol spelen in de groei, wat je werkzekerheid en financiële stabiliteit vergroot.

Effectieve social mediacampagnes opzetten en verkoopleads genereren? Maandelijkse doelstellingen halen en tastbare resultaten behalen binnen haalbare grenzen? Jij hebt directe invloed op deze cruciale onderdelen en ziet jouw inspanningen leiden tot echte resultaten. Een bevredigende ervaring die vaak ontbreekt bij grote bedrijven.

3. Meer groeimogelijkheden

Kleine bedrijven zijn perfecte plekken om te experimenteren en je carrière te laten groeien. Met weinig concurrentie, heb je de kans om een nieuwe rol op te pakken en er iets fantastisch van te maken.

Werken in een kleine werkomgeving brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Je krijgt wellicht de verantwoordelijkheid over meerdere projecten tegelijkertijd. Maar aangezien je werkt met minder collega’s dan in grote bedrijven, zijn er meer kansen beschikbaar.

4. Meer rechtstreekse samenwerking met de bedrijfsleiding

Succesvolle kleine bedrijven vertrouwen op teamwork, transparante processen en eigenaarschap om resultaten te behalen. Elk teamlid begrijpt zijn rol in het bereiken van de gezamenlijke doelen.

Door persoonlijk contact met de bedrijfsleiding en goed overleg worden betere relaties ontwikkeld en inbreng op ondernemingsniveau gestimuleerd. Dit zorgt voor meer motivatie en toewijding en stelt u in staat om uw stempel op de organisatie te drukken.

5. Praktijkervaring opdoen

Om hier succesvol te zijn, is snel en slim handelen vereist. Het oplossen van problemen die grotere bedrijven gemakkelijk uitbesteden of waar ze intern experten voor hebben, biedt onschatbare ervaring. Dit is de uitgelezen kans om je vaardigheden op het gebied van probleemoplossing aan te scherpen. Wees klaar voor de uitdaging.

Nadelen van een kleine speler in de optiek

gesprek

Werkzaam zijn bij een kleine speler kan voordelig zijn, maar wees je ook bewust van de nadelen. Minder voorspelbare werkuren, minder salaris en middelen, … Hierdoor kan dit type werk minder aantrekkelijk zijn voor mensen die meer zekerheid en stabiliteit zoeken.

1. banen met minder financiële zekerheid

Werken in een kleinere omgeving kan zeer motiverend zijn, maar brengt ook risico’s met zich mee. De fluctuerende marktomstandigheden kunnen de cashflow beïnvloeden en zo jouw positie als opticien, optometrist of contactlensspecialist onzeker maken. Om jezelf en je gezin te beschermen tegen financiële risico’s, is het essentieel om deze afweging te maken.

2. Verschillende rollen uitvoeren

Je kunt verschillende rollen verkennen, maar als je je wilt specialiseren in een specifiek gebied, is een kleine speler mogelijk niet de ideale omgeving voor jou. Omdat ze een kleinere organisatie zijn, hebben ze beperkte middelen en kan het zijn dat je taken krijgt toegewezen die buiten je comfortzone of expertise vallen.

3. Constante verandering

Het continu aanpassen aan een steeds veranderende markt kan op termijn ontmoedigend zijn. Om relevant te blijven, dienen kleine bedrijven wendbaar te blijven en hun workflows aan te passen aan de veranderende behoeften van hun klanten. Dit vergt veel initiatief en creativiteit.

4. Continuïteit bij wegvallen bedrijfsleider

Werken in een familiebedrijf geleid door één persoon kan onzekerheden met zich meebrengen. Vooral als die persoon plots wegvalt. Zal de optiekzaak blijven bestaan? Is er een opvolger voorzien? Wie zal zijn taken overnemen? Deze zaken verdienen aandacht.

5. Minder voordelen (opleiding, extra’s, …)

Werken in de optiek bij een kleinere werkgever kan zeer bevredigend zijn, maar mist soms de uitgebreide voordelen van grotere oogzorgbedrijven. Zonder toegewezen opleidingsbudget moet je misschien vertrouwen op leermogelijkheden op de werkvloer, in vergelijking met extra’s die grotere bedrijven bieden. Hoe belangrijk zijn deze extra’s voor jouw arbeidsvreugde?

Conclusie

keuze

Het is lastig om te kiezen tussen werken voor een groot of klein bedrijf vanwege de unieke voordelen die elk met zich meebrengt. Een grotere speler kan meer stabiliteit en zekerheid bieden, terwijl een kleinere speler meer vrijheid en zeggenschap kan geven. Succes in je carrière hangt voornamelijk af van de omgeving waarin je je het beste voelt als persoon.

Maar er zijn meer factoren om te overwegen, zoals bedrijfscultuur, collega’s op verschillende afdelingen, je directe leidinggevende … De keuze tussen groot en klein is 1 element, maar zeker niet het enige!

Gediplomeerd opticien of gediplomeerd contactlensspecialist?

Ben jij op zoek naar een vacature in de retail, waar jij met passie je beroep kan uitoefenen als opticien, contactlensspecialist, … ? Kijk dan zeker eens rond tussen de nieuwe vacatures bij Eye People zodat jij de beste oogzorg kan bieden! Op de website vind jij ze zowel bij de grotere als kleinere spelers, fulltime of parttime, enzovoort.

Eye People