Vacatures Optiek Branche

TAKE
YOUR
TIME

Zorg vacatures: Werken in de optiek iets voor jou?

Verkoopmedewerker vacatures

Inhoud

Pas afgestudeerd of al wat langer op de arbeidsmarkt en je zoekt een zinvolle nieuwe uitdaging in zorg en welzijn? Al eens gedacht aan een zorg vacatures in de optiek branche? Of denk je dat werken in de optiek niets voor jou is? Want optiek dat is toch saai? Of niet?

Lees er hieronder alles over en ontdek waarom een baan in de zorg voor ogen misschien wel iets voor jou is! Of ken je de sector al en wil je onmiddellijk naar de verkoopmedewerker vacatures of zoek je een vacature opticien, contactlensspecialist, optometrist, leerling opticien, bedrijfsleider, … ? Ontdek dan de vacatures bij Eye People

Wat doet een verkoopmedewerker in de optiek?

vacature welzijn oog

Een verkoopmedewerker in de optiek is een echte adviseur! Het contact met de klant is veel inniger dan in andere verkoop functie. Je bent het eerste aanspreekpunt voor klanten, helpt hen met de zoektocht naar een nieuw montuur of zonnebril, een voormeting doen, bedienen van de kassa, …

En het leukste van al, je helpt mensen om terug te kunnen zien. Het moment dat ze de bril opzetten en terug alles scherp kunnen zien … dan begrijp je hoe zinvol je werk echt is.

Welk diploma heb ik nodig?

Je hebt geen specifieke opleiding genoten te hebben om te starten als verkoopmedewerker in de optiek (behalve als de werkgever dit verwacht). Alleen … als jij een carrière wil uitbouwen en doorgroeimogelijkheden wil hebben in de toekomst adviseren we je dat je minimaal beschikt over een vmbo-diploma.

Met dit diploma als basis, en als jij in jezelf wil investeren, kan je met de nodige opleiding jezelf verder ontwikkelen en blijven groeien in de sector. Zowel wat betreft je functie als het bijhorende salaris ?

Wat heb ik nodig om te slagen als verkoopmedewerker in de optiek?

ontwikkelen sector optiek

Voordat je gaat solliciteren op verkoopmedewerker vacatures in de optiek, ga dan even onderstaande lijstje af om te kijken of jij als persoon past in deze baan:

 • In het weekend werken is “No Problemo” voor jou!
 • Je bent communicatief sterk en klantcontact schrikt je niet af!
 • Klantgericht zijn is je 2de natuur!
 • Je begrijpt dat sommige klanten vriendelijk zijn en dat sommige klanten iets minder vriendelijk zijn!
 • Als je volgende binnen 3 seconden kan oplossen dan is je rekenen alvast in orde: -5 + 2 = …

Moet ik een specifieke opleiding volgen?

Je moet niets … tenzij je werkgever dit van je verwacht of tenzij jij graag doorgroeimogelijkheden wenst. Als jij gaat werken in een winkel in de optiekbranche en graag meer wil weten dan is het beste advies welk we kunnen geven om bijkomende opleiding te volgen hierin je diploma te behalen zodat jij expert wordt.

Waar kan ik extra opleiding volgen?

Hieronder vind je een overzicht van welke opleidingen er zijn per aanbieder. Je vindt hier de opleidingen voor alle type studenten optiek terug. Met andere woorden, voltijdse studenten of studenten welke werk en studies combineren.

Aanbieders opleidingen Nederland

Zadkine
Optiek College
Rotterdam Oost
Opleidingen
Verkoopmedewerker Optiek (BOL) - Allround Medewerker Optiek - Opticien (BOL & BBL) - Contactlensspecialist
Ontdek meer
Summa College
Summa College
Eindhoven
Opleidingen
Allround medewerker optiek - Opticien (BOL & BBL)
Ontdek meer
Da Vinci College
da Vinci College
Dordrecht
Opleidingen
Opticien
Ontdek meer
Gilde Opleidingen
Gilde Opleidingen
Roermond
Opleidingen
Opticien - Contactlensspecialist
Ontdek meer
Regio College
Regio College
Zaandam
Opleidingen
Allround medewerker optiek - Opticien - Contactlensspecialist
Ontdek meer
Deltion College
Deltion College
Zwolle
Opleidingen
MBO certificaat in de optiek - Opticien - Contactlensspecialist
Ontdek meer
Dutch Healthec Academy
Dutch Healthec Academy
Utrecht
Opleidingen
Opticien - Contactlensspecialist - MBO certificaat Optiek
Ontdek meer
Hogeschool Utrecht
Hogeschool
Utrecht
Opleidingen
Bachelor Orhoptie - Bachelor Optometrie
Ontdek meer

Groeimogelijkheden als winkelmedewerker?

begeleiding opleidingsplaatsen werk

Als je naar de verkoopmedewerker vacatures aan het kijken bent sta je er niet onmiddellijk bij stil, maar afhankelijk van het pad welk je kiest kan jij je verwachten aan verschillende doorgroeimogelijkheden.

Horizontale doorgroeimogelijkheden

Afhankelijk van je eigen ambitie kan je jezelf verder specialiseren door extra opleidingen te volgen zodat je opticien wordt en daarna eventueel contactlensspecialist in een winkel. Dit pad kan je bij de meeste werkgevers doorlopen. Of dit nu bij een klein of groot bedrijf in de optiek is.

Verticale doorgroeimogelijkheden

Als je liever verticaal wil doorgroeien zal je eerst van verkoopmedewerker dienen doorgroeien naar opticien. Vanaf dan hangt het grotendeels van jezelf af en je eigen ambities en competenties.

Wil je manager worden van een winkel … dat kan. Wil je liever op een binnendienst werken als inkoper van een grotere speler … dat kan. Of zie je jouw perfecte baan eerder in een buitendienst als bijvoorbeeld rayonmanager … ook dat kan!

Je begrijp dat voor zulke functies je eerder bij een groter bedrijf aan de slag dient te gaan. Verder door in deze blog gaan we dieper in op de verschillen tussen een groot en klein bedrijf en krijg je een inzicht in welk van beide beter bij jouw als persoon aansluit. Je zal keuzes moeten maken ?.

Heb je echter ambitie om ooit als zelfstandige te werken, dan ligt de mogelijkheid van een eigen winkel ook binnen handbereik.

Vergeet niet … jij zit aan het stuur van je eigen carrière!

Word verkoper in de Oogzorg!

zij instroom werk optiek

Wie zijn mijn collega’s en welke producten verkoop ik?

Als je werkt in een optiekzaak als verkoopmedewerker, zal je deel uitmaken van het verkoopteam. Collega’s waar je (mogelijks) mee zal samenwerken zullen andere verkopers zijn, opticiens, contactlensspecialisten, optometristen en de manager van de winkel.

Een verkoopmedewerker zal vooral verantwoordelijk zijn voor de verkoop van monturen en zonnebrillen aan klanten. Verder zal je ook contactlenzen en contactlensvloeistoffen verkopen. Je gaat geen contactlenzen en vloeistoffen adviseren aan klanten.

Gemiddeld salaris van een verkoopmedewerker in de optiek?

zelfstandigheid mensen verzorging

De gegevens voor de gemiddelde salarissen zijn afkomstig van de nationale beroepengids.

Het gemiddelde salaris van een verkoopmedewerker in de optiek ligt tussen € 1.200 en € 3.000 bruto:

 • Een junior of startende verkoopmedewerker kan zich verwachten aan een brutoloon tussen € 1.200 en € 1.500. Dit is het salaris voor iemand met 0 – 2 jaar ervaring.
 • Een medior verkoopmedewerker mag een bruto salaris verwachten tussen € 1.785 en € 2.625. Dit is voor iemand met 3 – 5 jaar ervaring.
 • Het salaris van een verkoopmedewerker met meer dan 5 jaar ervaring ligt bruto tussen € 2.550 en € 3.000.

Dit zijn de salarissen als je de functie als verkoopmedewerker blijft uitoefenen. Als je jezelf bijschoolt en opticien of contactlensspecialist wordt, zal je deze verandering ook voelen in je salaris.

Kiezen voor een groot of klein bedrijf in de optiek?

ziekenhuizen organisatie zoek

Van zodra je door de verkoopmedewerker vacatures begint te kijken dien je al een idee te hebben van het type bedrijf waar je de meest passende vacature, en uiteindelijk baan, voor jou kan vinden.

Via onderstaande tips wordt deze taak iets eenvoudiger voor jou. Let op: onderstaande zaken gaan op voor het gemiddelde bedrijf. Ze definiëren een bedrijf niet als goed of slecht, maar zijn enkel een hulpmiddel voor jou om je te begeleiden in je keuze.

Waar het uiteindelijk op neer komt is dat je vacatures vindt bij werkgevers waar jij het meeste kans hebt dat je gelukkig bent!

Voordelen en nadelen van een grote onderneming

Voordelen:

 • Banen met meer financiële zekerheid.
 • Je krijgt meer voordelen en extra’s (vakantiedagen, …).
 • (Meestal) goed gedefinieerde processen.
 • Status.
 • Banen met meer doorgroeimogelijkheden (interne vacatures).

Nadelen:

 • Bureaucratischer.
 • Minder invloed op beslissingen (targets, …).
 • Weinig ruimte om te experimenteren binnen je werk.
 • Meer interne concurrentie.
 • Minder transparant (= toegang tot informatie).

Voordelen en nadelen van een kleine onderneming

Voordelen:

 • Je valt makkelijker op.
 • Je ziet beter het effect van je werk.
 • Meer groeimogelijkheden in je baan.
 • Meer rechtstreekse samenwerking met de bedrijfsleiding (= zij die effectief aan het stuur zitten).
 • Opdoen van praktijkervaring (Je taken kunnen ruimer zijn).

Nadelen:

 • Banen met minder financiële zekerheid.
 • Verschillende rollen uitvoeren.
 • Constante verandering.
 • Continuïteit bij wegvallen bedrijfsleider.
 • Minder voordelen (opleidingen, extra’s, …).

“In a nutshell” gaat de keuze tussen meer stabiliteit en zekerheid (groot) en vrijheid en zeggenschap (klein). Aan jou om te kiezen wat het best voor jou werkt.

Verkoopmedewerker vacatures

vacatures zorg en welzijn

Verkoopmedewerker vacatures vind je bij Eye People in bijna elke provincie van Nederland. Zowel fulltime als parttime of zelfs als bijbaan.

Hou jij van klantcontact, zorgen voor ogen van anderen en het verkopen van leuke producten bekijk dan zeker de vacatures als verkoopmedewerker vandaag nog!

Start vandaag nog met solliciteren bij verschillende werkgevers en wie weet, werk jij binnenkort wel met een vast contract in één van de leukste branches. Vind die vacature verkoopmedewerker in de optiek branche vandaag nog!

Eye People